Waar let je op bij de aanschaf van een SUP board?

author
2 minuuts, 36 tweedes Lees

Als je wil gaan supboarden is het belangrijkste natuurlijk de aanschaf van een board. Maar welke is nou geschikt? Er zijn verschillende soorten en maten supboards, wat het niet gemakkelijker maakt als je er nog maar weinig verstand van hebt. Om veel plezier te beleven van je nieuwe sport is het van belang een goed board koopt waar je een lange tijd mee vooruit kunt.

De lengte en breedte van het board

Voor een beginnende sup boarder is stabiliteit het belangrijkste, een lang en breed supboard kan hierbij helpen. Hoe langer en breder het board is, hoe meer stabiliteit het biedt. Voor een beginner is een lengte van 3 meter en een breedte van 80 cm prima. Een te lang sup board is voor beginners ook niet fijn omdat het meer kracht kost om vooruit te komen. Echter wordt een supboard langer dan 3 meter wel aangeraden voor mensen die graag lange afstanden willen gaan boarden, daar zijn langere boards beter voor.

Opblaasbaar- of hard SUP board?

Naast de grootte van het board, speelt ook materiaal een rol wat betreft stabiliteit. Een opblaasbaar supboard, hoe groot of klein ook, biedt vrijwel altijd meer stabiliteit dan een hard supboard wat niet opblaasbaar is. Daarnaast zul je logischerwijs ook minder hard vallen op een opblaasbaar board. Een hard supboard wordt meer gebruikt om snel over het water te kunnen racen. Voor beginners is een opblaasbare sup dus meer geschikt.

Dikte van het board

Hoe dik het supboard is, is per board verschillend, ook de dikte van het board speelt een grote rol bij de stabiliteit. Hoe dikker het board is, hoe stabieler. Het is dus belangrijk om hier naar te kijken bij de aanschaf van een supboard. De opblaasbare boards zijn gemiddeld tussen de 10cm en 15cm dik, voor een beginner wordt dan ook een dikte van 15cm aangeraden. Je kunt met zo’n board stabiel over het water gaan.

Een dik supboard kan ook meer gewicht dragen, dit is uitstekend als je met meerdere mensen op een sup wil, extra bagage mee moet nemen of wat zwaarder van gewicht bent. Een board van 10cm dik is geschikt voor degene die sneller over het water willen gaan, je kunt je met een dunnere sup sneller verplaatsen. Deze worden daarom veelal gebruikt door echte sportievelingen en voor wedstrijd races.

Accessoires

Het beste board voor een beginner zou dus een redelijk lang, breed en opblaasbaar board zijn van 15 cm dik. Naast het board zijn er nog wat dingen die je nodig hebt of handig kunnen zijn.

  • SUP peddel
    Met de peddel kun je je voort bewegen, de lengte van de peddel is afhankelijk van je lichaamslengte. De meeste peddels kun je eenvoudig verstellen van lengte.
  • Sup zitje
    Er zijn verschillende soorten zitjes te koop welke je eenvoudig kunt vastmaken op je sup board. Hierdoor heb je de mogelijkheid om onderweg even te gaan zitten en tot rust te komen.
  • Enkelband en life vest
    Veiligheid komt voor alles. Het wordt daarom zeker voor beginners ook aangeraden om een enkelband te dragen, die je eenvoudig aan je sup board kunt vastmaken. Het dragen van een life vest is altijd raadzaam.

Vergelijkbare berichten