SUP boarden voor beginners

author
2 minuuts, 48 tweedes Lees

Sup boarden wordt steeds populairder, er zijn wereldwijd steeds meer mensen die zich wagen aan deze nieuwe watersport. Het ziet er erg eenvoudig uit als je een ervaren supper op een board over het water ziet gaan, maar in werkelijkheid is het wat moeilijker dan het lijkt.

Huur of koop een goed supboard

Een goed board is natuurlijk het allerbelangrijkste. Mocht je eerst een keer willen bekijken of suppen iets voor je is kun je er voor kiezen een board te huren. Als het bevalt kun je uiteindelijk besluiten een sup board te kopen. Een lang, breed en 15cm dik opblaasbaar sup board is voor een beginner het beste omdat deze de meeste stabiliteit bieden.

Oefenen op rustig water

Als je de eerste keer gaat suppen is het verstandig dit te doen op rustig water. Je kunt hier gemakkelijker oefenen om evenwicht te vinden op het sup board. Het is verstandig eerst even op je knieën op het board te gaan zitten en wat rond te peddelen. Je kunt dan je oefenen met het vinden van balans en wennen aan het sup board wat drijft op het water.

Als dit goed gaat kun je proberen om op het board te gaan staan. Het is belangrijk dat je in het midden van de plank zit met je knieën uit elkaar en je rug recht. Probeer eerst in deze houding wat rond te peddelen in het water en oefen met draaien, versnellen en remmen. Als dat goed gaat zonder je evenwicht te verliezen kun je proberen om op te staan.

Doe dit wel langzaam en subtiel zodat de kans kleiner is dat je weer uit balans raakt. Zet eerst een voet op het board en hou je knie gelijk met je schouder. Schuif daarna je andere voet bij en ga rechtop staan. De eerste seconden tot minuten heb je nodig om balans te vinden, neem deze tijd ook. Als je eenmaal je balans hebt gevonden en je stevig staat, kun je je peddel gaan gebruiken en oefenen met peddelen.

Als dit nog niet helemaal lukt kun je weer op je knieën te gaan zitten en wat langer te oefenen. Alleen door te oefenen zal het uiteindelijk steeds beter lukken om je evenwicht te bewaren.

Gebruik de peddel op de juiste manier

Door de paddel niet goed te gebruiken kan het sup boarden een stuk lastiger worden. Je houdt de peddel met twee handen vast, één hand aan de bovenkant van de peddel en de andere hand om de as. Het is belangrijk dat het blad van de peddel helemaal onder water komt tijdens het peddelen als je zelf rechtop staat. Als dit niet lukt is de peddel mogelijk te kort. Zorg dat het blad schuin naar achter wijst als je het vast hebt en maak scheppende bewegingen in het water om vooruit te komen.

Suppen blijft een uitdaging

Als beginner zal het in het begin even lastig zijn, zeker met het vinden van balans. Maar als je lang genoeg oefent en de peddel op de juiste manier gebruikt is het uiteindelijk een stuk gemakkelijker en zal het ook steeds leuker worden. Als het suppen op rustig water goed gaat kun je het een keertje proberen in de zee. Daarnaast kun je flink afwisselen met de snelheid en kun je ook hierin steeds nieuwe dingen proberen. Suppen blijft dus telkens een uitdaging!

Vergelijkbare berichten